Oto przepisy na zdrowe i tanie śniadania aby mieć dużo energii na cały dzień. Jedząc zdrowe śniadanie zapewnisz sobie mnóstwo pozytywnej energii i unikniesz napadów głodu. Nie bez powodu mówi się, że to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Naprawdę tak jest! :D
1 PORCJA, 416 KCAL
1/3 szklanki płatków owsianych
2 łyżki rodzynek
1/2 szklanki gorącej wody
1 jabłko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego lub 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
Płatki wsypać do miski razem z rodzynkami, zalać wrzącą wodą i odstawić na całą noc.
Do salaterki włożyć obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko, skropić je sokiem z cytryny, polać syropem i posypać cynamonem. Wymieszać.
Połączyć namoczone płatki z pokrojonym jabłkiem oraz z jogurtem naturalnym.
1 - 2 PORCJE
1 duży pomidor malinowy
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
papryczka chili do smaku
2 łyżeczki soku z limonki
2 kromki pieczywa (np. tostowego, brioszki, chałki lub chleba)
2 łyżeczki masła i 1 łyżeczka oliwy
2 jajka
świeża bazylia lub kolendra
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Dodać drobno posiekaną cebulę i papryczkę chili, doprawić szczyptą soli i skropić sokiem z limonki.
Wykroić miąższ ze środka pieczywa i podsmażyć kromki na złoty kolor na patelni na maśle i oliwie. Odwrócić, w środki wbić jajka, doprawić solą. Obok wyłożyć pomidory i wstawić do piekarnika (jeśli rączka patelni nie jest żaroodporna, można zawinąć ją w folię aluminiową).
Zapiekać przez ok. 10 minut aż białka jajek będą ścięte. Podawać ze świeżą bazylią lub kolendrą.
16 SZTUK
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g jagód (ok. 1 szklanki)
Wymieszać jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na wolnych obrotach. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką.
Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Można smażyć beztłuszczowo, ale ja dodaję małą ilość masła na patelnię, dla smaku i ładnego zrumienienia placków.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym lub gąbką.
Do ciasta można dodać 2 - 3 łyżki rozpuszczonego masła (w tym samym momencie co jajka), placki będą wówczas bardziej "wilgotne".
Ciasto można dosłodzić cukrem wedle uznania.
2 - 3 PORCJE
"lekka" bułka (np. paryska lub ciabatta)
oliwa extra vergine
czosnek
2 pomidory (polecam bawole serce lub malinowe)
cebulka dymka
ok. 80 g sera (gorgoznola, mozzarella, kozi)
bazylia
Pieczywo pokroić na kromki, natrzeć czosnkiem (przekrojonym na pół ząbkiem, lub - jeśli lubimy intensywny smak czosnku - odrobiną startego). Skropić oliwą extra vergine.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, odsączyć z nadmiaru soku. Ułożyć na kromkach pieczywa, dodać cieniutko pokrojoną dymkę i ser (w małych kawałkach lub starty).