Strona główna

śniadania

Oto przepisy na zdrowe i tanie śniadania aby mieć dużo energii na cały dzień. Jedząc zdrowe śniadanie zapewnisz sobie mnóstwo pozytywnej energii i unikniesz napadów głodu. Nie bez powodu mówi się, że to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Naprawdę tak jest! :D

 

MUSLI Z JABŁKIEM, RODZYNKAMI I CYNAMONEM

 

SKŁADNIKI

 1 PORCJA, 416 KCAL

1/3 szklanki płatków owsianych

2 łyżki rodzynek

1/2 szklanki gorącej wody

1 jabłko

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka syropu klonowego lub 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy

1/3 łyżeczki cynamonu

1/3 szklanki jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE

Płatki wsypać do miski razem z rodzynkami, zalać wrzącą wodą i odstawić na całą noc.

Do salaterki włożyć obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko, skropić je sokiem z cytryny, polać syropem i posypać cynamonem. Wymieszać.

 

Połączyć namoczone płatki z pokrojonym jabłkiem oraz z jogurtem naturalnym.

 

 

 

JAJKA ZAPIEKANE W TOSTACH Z POMIDORAMI

 

SKŁADNIKI

 1 - 2 PORCJE

1 duży pomidor malinowy

1 łyżka drobno posiekanej cebuli

papryczka chili do smaku

2 łyżeczki soku z limonki

2 kromki pieczywa (np. tostowego, brioszki, chałki lub chleba)

2 łyżeczki masła i 1 łyżeczka oliwy

2 jajka

świeża bazylia lub kolendra

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Dodać drobno posiekaną cebulę i papryczkę chili, doprawić szczyptą soli i skropić sokiem z limonki.

Wykroić miąższ ze środka pieczywa i podsmażyć kromki na złoty kolor na patelni na maśle i oliwie. Odwrócić, w środki wbić jajka, doprawić solą. Obok wyłożyć pomidory i wstawić do piekarnika (jeśli rączka patelni nie jest żaroodporna, można zawinąć ją w folię aluminiową).

Zapiekać przez ok. 10 minut aż białka jajek będą ścięte. Podawać ze świeżą bazylią lub kolendrą.

 

 

 

PUSZYSTE PLACKI JOGURTOWE Z JAGODAMI

 

SKŁADNIKI

 16 SZTUK

250 g jogurtu naturalnego

2 jajka

1 opakowanie cukru wanilinowego

170 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

120 g jagód (ok. 1 szklanki)

PRZYGOTOWANIE

Wymieszać jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na wolnych obrotach. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką.

Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.

Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Można smażyć beztłuszczowo, ale ja dodaję małą ilość masła na patelnię, dla smaku i ładnego zrumienienia placków.

Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym lub gąbką.

WSKAZÓWKI

Do ciasta można dodać 2 - 3 łyżki rozpuszczonego masła (w tym samym momencie co jajka), placki będą wówczas bardziej "wilgotne".

Ciasto można dosłodzić cukrem wedle uznania.

 

 

 

BRUSCHETTA

SKŁADNIKI

 2 - 3 PORCJE

"lekka" bułka (np. paryska lub ciabatta)

oliwa extra vergine

czosnek

2 pomidory (polecam bawole serce lub malinowe)

cebulka dymka

ok. 80 g sera (gorgoznola, mozzarella, kozi)

bazylia

PRZYGOTOWANIE

Pieczywo pokroić na kromki, natrzeć czosnkiem (przekrojonym na pół ząbkiem, lub - jeśli lubimy intensywny smak czosnku - odrobiną startego). Skropić oliwą extra vergine.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, odsączyć z nadmiaru soku. Ułożyć na kromkach pieczywa, dodać cieniutko pokrojoną dymkę i ser (w małych kawałkach lub starty).