Strona główna

obiady

Dania główne na każdą okazje. Bardzo smaczne i pożywne, do zrobienia dla każdego, nie trzeba być szefem kuchni :D

PULPECIKI MIĘSNE Z KASZĄ JAGLANĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

SKŁADNIKI

 14 SZTUK

300 g mielonego mięsa (np. karkówki, łopatki)

1/2 szklanki ugotowanej w mleku lub bulionie kaszy jaglanej (ostudzonej)

3 kawałki suszonych pomidorów + 1 łyżka oleju ze słoika

1 cebula szalotka

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka suszonego oregano

2 łyżki mąki ryżowej (lub pszennej) do obtoczenia

2 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Do pojemnika rozdrabniacza włożyć suszone pomidory, olej, pokrojoną cebulkę i czosnek, rozmiksować. Dodać kaszę, mięso, suszone oregano, sól (ok. 1/2 łyżeczki) i pieprz i jeszcze raz zmiksować, tym razem bardzo krótko, tylko do połączenia się składników.

Z otrzymanej masy ulepić 14 pulpecików, obtoczyć w mące i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem. Obsmażać z każdej strony na złoty kolor (w sumie przez ok. 8 - 10 minut), przewracać dopiero wtedy gdy będą ładnie obsmażone i zrumienione.

PROPOZYCJA PODANIA

 

BURACZKI ZASMAŻANE / KAPUSTA ZASMAŻANA

 

 

        

 

 

SCHAB GOTOWANY W SOSIE Z PIECZARKAMI

 

SKŁADNIKI

 4 PORCJE

1/2 łyżki masła

1/2 łyżki oliwy

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki tymianku

750 ml bulionu drobiowego lub 750 ml wody + 2 łyżki sosu sojowego

500 g schabu bez kości

200 g pieczarek

po 1 łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej

opcjonalnie: 40 ml białego wina, 4 łyżki śmietanki kremówki

PRZYGOTOWANIE

W garnku na oliwie i maśle poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać posiekany czosnek i tymianek i jeszcze chwilę razem podsmażać. Dodać wino jeśli używamy i pogotować ok. 3 minuty. Zalać gorącym bulionem lub gorącą wodą z sosem sojowym, doprawić solą i pieprzem, zagotować.

Schab cienko pokroić na 1/2 cm plasterki i włożyć w gotujący się wywar. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego, przykryć garnek i gotować mięso przez około 1 i 1/2 godziny. W międzyczasie 2 - 3 razy je przewrócić.

Na 10 minut przed końcem gotowania dodać do mięsa podsmażone na maśle pieczarki (najpierw należy je oczyścić gąbką, opłukać, osuszyć i pokroić, wrzucić na suchą patelnię i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 7 minut, później dopiero dodać łyżkę masła i dalej smażyć na złoty kolor).

Przez sitko, bezpośrednio do potrawy, dodać obydwie mąki, wymieszać i dokładnie zagotować. Na koniec można dodać śmietankę kremówkę i posypać posiekaną natką.

PROPOZYCJA PODANIA

Ziemniaki / kasza / sałata z papryką, cebulą i gęstą śmietaną lub winegretem

WSKAZÓWKI

Obrane i pokrojone w kosteczkę bataty lub dynię dajemy na ok. 15 minut przed końcem gotowania potrawy.

 

Sprawdzi się też pokrojona w kosteczkę papryka, dodana na 10 minut przed końcem gotowania.

 

  

 

 

 

ŻEBERKA DUSZONE Z WARZYWAMI KORZENIOWYMI

Żeberka duszone z warzywami korzeniowymi - danie na jesienno-zimowy obiad. Do żeberek można podać ziemniaki i ulubioną surówkę, np. z kapusty pekińskiej i musztardy ziarnistej.

SKŁADNIKI

 4 PORCJE

1 kg chudych żeberek

sól i pieprz

1 łyżeczka mielone słodkiej papryki

1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki

1/4 szklanki mąki

2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego)

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 marchewki

1 pietruszka

1 mały seler korzeniowy

opcjonalnie - 1/2 batata

2 łyżki sosu sojowego

3 - 4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE

Żeberka, umyć, pokroić na kawałki z jedną kostką. Doprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać mąkę z mieloną papryką, wkładać żeberka i dokładnie obtoczyć je w mieszance.

Szeroki, duży garnek rozgrzać na średnim ogniu, wlać 1 i 1/2 łyżki oleju, rozprowadzić go po całym dnie. Gdy tłuszcz będzie gorący, włożyć żeberka i dokładnie zrumienić raz przewracając (w sumie ok. 8 minut). Obsmażone żeberka wyjąć na talerz.

Do garnka wlać pozostałe 1/2 łyżki oleju, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, smażyć mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać obrane i pokrojone w grubsze plasterki marchewkę, pietruszkę, selera. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

 

Do warzyw włożyć żeberka, wlać sos sojowy i gorącą wodę (do zakrycia składników). Przykryć i gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie i odchodzące od kości. Obranego i pokrojonego w większą kostkę batata dodajemy na ok. 30 minut przed końcem gotowania potrawy. Jeśli na koniec sos nie jest jeszcze gęsty, można potrawę jeszcze pogotować bez przykrycia.

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

1/3 główki kapusty pekińskiej

sól, pieprz

2 łyżki oliwy extra vergine

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka miodu

2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)

2 łyżki gęstej 12% śmietany lub 1 łyżka majonezu

opcjonalnie - ok. 3 brukselki

przygotowanie surówki

Kapustę drobno poszatkować, włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą, wymieszać. Połączyć miód, musztardę i śmietanę, dodać do surówki i wymieszać. Surówkę można wzbogacić o listki brukselki (obrać je od główki i pokroić na mniejsze kawałki).

WSKAZÓWKI

Danie można przygotować w szybkowarze.

 

 

 

FILETY Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWYM Z MOZZARELLĄ

 

SKŁADNIKI

 2 PORCJE

2 pojedyncze filety z kurczaka

1 łyżeczka suszonego oregano

szczypta ostrej papryki

6 plasterków (ok. 80 g) szynki parmeńskiej lub serrano

1 puszka pokrojonych pomidorów (polpa di pomodori)

1 kulka mozzarelli (użyłam mozzarelli di bufala)

sól, pieprz, masło i oliwa extra vergine

bazylia

PRZYGOTOWANIE

Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, opłukać. Każdy pokroić na 3 części w następujący sposób: filet położyć na deskę i przekroić pionowo na 2 części, jedną z tych części - grubszą - pokroić w poprzek na 2 cieńsze filety a drugą pozostawić w całości). Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i ostrą papryką, wysmarować 2 łyżeczkami oliwy i zawinąć w plasterki szynki.

Rozgrzać większą patelnię z pokrywą, włożyć 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy extra vergine. Na rozgrzany tłuszcz włożyć filety i smażyć przez ok. 5 minut, w międzyczasie 2-3 razy przewrócić na drugą stronę.

Stopniowo, łyżką wykładać pomidory i zagotować. Pomidory doprawić delikatnie solą, pieprzem i opcjonalnie szczyptą ostrej papryki. Gotować pod przykryciem przez ok. 6 minut, w międzyczasie filety przewrócić na drugą stronę.

Dodać kawałki mozzarelli, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty aż ser się roztopi. Posypać bazylią i podawać. Można podgrzewać.

PROPOZYCJA PODANIA

bagietka / ryż / makaron / kuskus