4 PORCJE
1 jabłko
1 łodyga rabarbaru
1 litr wody
2 gałązki mięty
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka cukru lub do smaku
Zagotować wodę w garnku, dodać pokrojone na kawałki jabłko i rabarbar, doprawić wanilią i cukrem, zagotować. Dodać miętę i gotować przez ok. 2 - 3 minuty, aż owoce będą miękkie, odstawić z ognia i najlepiej przestudzić w garnku.
Kompot przelać do dzbanka, dodać kilka kawałków ugotowanych owoców, udekorować świeżą miętą.
CZĘŚĆ CZERWONA (TRUSKAWKOWA):
200 g truskawek, opłukanych, bez szypułek
1 łyżka syropu z agawy lub cukru
1 łyżka soku z cytryny
CZĘŚĆ BIAŁA (BANANOWO-ANANASOWA):
1 nieduży banan, obrany
100 g miąższu ananasa bez skóry
2 łyżki jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego
1 łyżka soku z cytryny
Oddzielnie zmiksować część białą i czerwoną koktajlu, do szklanek nalać najpierw część białą a później czerwoną. Smacznego!
Zamiast truskawek można użyć malin lub jagód.
Napój z arbuza z imbirem i sokiem z limonki.
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
1 kg arbuza (zważonego ze skórą)
sok z 1 limonki
2 cm kawałek imbiru
W rondelku podgrzać i rozpuścić cukier w wodzie. Zagotować, a następnie gotować powstały syrop jeszcze przez około 3 minuty, odstawić z ognia, ostudzić.
Arbuza obrać ze skóry i oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w kostkę i włożyć do miski lub pojemnika blendera, zmiksować.
Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce zachowując sok. Imbir z sokiem dodać do arbuza i wlać syrop. Wszystko wymieszać a następnie przelać przez sitko do czystego naczynia lub dzbanka. Dodać sok z limonki, wymieszać i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę. Przechowywać w lodówce.
Podawać z lodem, plasterkami limonki i pokrojonym w kosteczkę miąższem arbuza. Można rozcieńczać prosecco (aby uzyskać alkoholowy drink) albo dodatkową wodą w celu uzyskania bardziej lub mniej esencjonalnego napoju.
Arbuza wcześniej wkładamy do lodówki aby się dobrze schłodził. Trzymamy go tam aby w każdej chwili mieć możliwość zrobienia napoju.
Wykroić miąższ z połówki małego arbuza ze skóry i włożyć go do pojemnika blendera (większe i łatwo dostępne pestki można wyrzucić).
Dodać obrany i pokrojony na plasterki imbir (2 cm), wsypać 2 łyżki cukru, wlać sok z 1 limonki oraz sok z 1 pomarańczy jeśli ją akurat mamy.
Wszystko zmiksować, ale krótko, wówczas miąższ się rozpadnie a pestki pozostaną w większych kawałkach. Przelać przez sito do czystego naczynia i przetrzeć łyżką resztę zgromadzonego na sitku miąższu. Napój spróbować i w razie potrzeby dosłodzić.