Strona główna

napoje

KOMPOT RABARBAROWY Z JABŁKIEM I MIĘTĄ

SKŁADNIKI

 4 PORCJE

1 jabłko

1 łodyga rabarbaru

1 litr wody

2 gałązki mięty

2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka cukru lub do smaku

PRZYGOTOWANIE

Zagotować wodę w garnku, dodać pokrojone na kawałki jabłko i rabarbar, doprawić wanilią i cukrem, zagotować. Dodać miętę i gotować przez ok. 2 - 3 minuty, aż owoce będą miękkie, odstawić z ognia i najlepiej przestudzić w garnku.

Kompot przelać do dzbanka, dodać kilka kawałków ugotowanych owoców, udekorować świeżą miętą.

 

 

 

 

DWUKOLOROWY KOKTAJL Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI

CZĘŚĆ CZERWONA (TRUSKAWKOWA):

200 g truskawek, opłukanych, bez szypułek

1 łyżka syropu z agawy lub cukru

1 łyżka soku z cytryny

CZĘŚĆ BIAŁA (BANANOWO-ANANASOWA):

1 nieduży banan, obrany

100 g miąższu ananasa bez skóry

2 łyżki jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego

1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Oddzielnie zmiksować część białą i czerwoną koktajlu, do szklanek nalać najpierw część białą a później czerwoną. Smacznego!

WSKAZÓWKI

Zamiast truskawek można użyć malin lub jagód.

 

 

 

 

ARBUZADA

Napój z arbuza z imbirem i sokiem z limonki.

SKŁADNIKI

1/4 szklanki cukru

1/4 szklanki wody

1 kg arbuza (zważonego ze skórą)

sok z 1 limonki

2 cm kawałek imbiru

PRZYGOTOWANIE

W rondelku podgrzać i rozpuścić cukier w wodzie. Zagotować, a następnie gotować powstały syrop jeszcze przez około 3 minuty, odstawić z ognia, ostudzić. 

Arbuza obrać ze skóry i oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w kostkę i włożyć do miski lub pojemnika blendera, zmiksować.

Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce zachowując sok. Imbir z sokiem dodać do arbuza i wlać syrop. Wszystko wymieszać a następnie przelać przez sitko do czystego naczynia lub dzbanka. Dodać sok z limonki, wymieszać i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę. Przechowywać w lodówce.

PROPOZYCJA PODANIA

Podawać z lodem, plasterkami limonki i pokrojonym w kosteczkę miąższem arbuza. Można rozcieńczać prosecco (aby uzyskać alkoholowy drink) albo dodatkową wodą w celu uzyskania bardziej lub mniej esencjonalnego napoju.

WSKAZÓWKI
WERSJA BŁYSKAWICZNA LEMONIADY ARBUZOWEJ:

Arbuza wcześniej wkładamy do lodówki aby się dobrze schłodził. Trzymamy go tam aby w każdej chwili mieć możliwość zrobienia napoju.

Wykroić miąższ z połówki małego arbuza ze skóry i włożyć go do pojemnika blendera (większe i łatwo dostępne pestki można wyrzucić).

Dodać obrany i pokrojony na plasterki imbir (2 cm), wsypać 2 łyżki cukru, wlać sok z 1 limonki oraz sok z 1 pomarańczy jeśli ją akurat mamy.

 

Wszystko zmiksować, ale krótko, wówczas miąższ się rozpadnie a pestki pozostaną w większych kawałkach. Przelać przez sito do czystego naczynia i przetrzeć łyżką resztę zgromadzonego na sitku miąższu. Napój spróbować i w razie potrzeby dosłodzić.